Zeekraalchips van De Zilte Smaak

Helaas is de chips (voorlopig) niet meer leverbaar

Zeekraalchips van Stichting De Zilte Smaak waren te koop op Terschelling en bij een selectie verkooppunten aan de vaste wal. De chips waren het resultaat van een zoektocht naar verschillende toepassingen van de gewassen die we telen op het proefveld in Lies.

 

Zeekraal is een van de gewassen die te vinden is op het proefveld van Stichting De Zilte Smaak. Met alle gewassen experimenteren we om er – vers of gedroogd   ̶  toepassingen voor te vinden. Zeekraal blijkt veel mogelijkheden te hebben. Naast een heerlijke friszilte bite in een salade, als roerbakgroente of als verrijking van een lekker stukje vis of vlees, blijkt zeekraal in gedroogde vorm ook een perfecte vervanger te zijn van zout. En dus kun je overheerlijke chips van maken!

 

  


Natuurlijk zout en mineralen

Zout is een fantastische smaakmaker in menig gerecht. Te veel zout is echter niet goed voor mensen. Zeekraalpoeder bevat van nature zout, opgenomen uit de bodem waar de plantjes groeien op de grens van zee en land. Zeekraal is een zouttolerante landplant die het best gedijt als er regelmatig brak water over het plantje heen komt. 

Zeekraal bevat naast het bekende keukenzout Natriumchloride (NaCl) ook andere zouten zoals Kalium- (KCl) en Magnesiumchloride (MgCl). Zeekraalpoeder is daarmee niet alleen een natuurlijke vervanger van keukenzout, maar dus ook gevarieerder van samenstelling. Zeekraalpoeder is een bron van mineralen. Leestip: https://www.yourwell.nl/zeekraal-jodium/

 

Zeekraal als zoutvervanger

In de zoektocht naar praktische toepassingen van de gewassen op het proefveld is geëxperimenteerd met zeekraal als zoutvervanger. Na verschillende testsessies in de eigen keukens bleek dat zeekraal zich goed leent voor het maken van gezouten chips waarbij keukenzout (NaCl) volledig wordt vervangen door zeekraalpoeder. Dit succes in eigen huis is verder uitgewerkt in een product dat nu in een select aantal winkels verkrijgbaar is: Zeekraalchips van stichting De Zilte Smaak. 

 

Onze partners

 

 

Op het proefveld in Lies wordt geëxperimenteerd met diverse gewassen die zich lenen voor teelt in brakke omstandigheden, zoals zeekraal.

 

Op dit moment is de geoogste hoeveelheid eigen zeekraal nog onvoldoende voor de commerciële productie van chips met uitsluitend ons eigen zeekraalpoeder. De opgedane kennis van het maken van zeekraalchips in eigen keuken is - met behulp van onze partners chipsproducent Hoekse Chips (bekend van Boerderijchips) en zeekraalleverancier Your Well uitgewerkt in de Zeekraalchips die nu in de winkels ligt.

 

De komende tijd werken we er hard aan om de zeekraalteelt uit te breiden om onze chips meer en meer te verrijken met onze eigen zeekraal.