Zilte Groenten van Terschelling

Inmiddels hebben we proefondervindelijk gemerkt welke gewassen het beste gedijen op onze zilte grond. Naast de inheemse pioniersplanten zeekraal en zeeaster (ook bekend als lamsoor), hebben we getest met ijskruid, oesterblad, zilte venkel, Nieuw-Zeelandse spinazie, weegbree, zilte snijbiet, zilt resistente aardappelen en meer. Al die ervaring zetten we in om de productie van dit zilte lekkers nog beter te sturen, zodat het eerder en langer in het seizoen beschikbaar is. Onze succesnummers ijskruid, zeekraal en zeeaster zijn er in ieder geval!

IJskruid

IJskruid ziet er fantastisch uit, het dankt de naam aan de vochtblaasjes, die op bevroren waterdruppeltjes lijken. Ook qua smaakbeleving is het een prachtige groente: knapperig, friszuur en een tikje zilt. Heerlijk door een salade.  

Zeekraal

Bijna bij iedereen al bekend. Zeekraal kun je zo rauw eten of heerlijk even gestoofd met of zonder een beetje knoflook. Het heeft een heerlijke unieke bite en past uitstekend bij vis. 

 

Zeeaster

Zeeaster - ook wel lamsoor genoemd - is een stevig blad met veel smaak, dat iets doet denken aan spinazie. Zo eet je het ook, in een stamppot of kort gestoofd. 

 


Wat doen wij er zelf mee?

Vooral veel testen! Wat groeit op onze locatie het beste, wat is het lekkerste en hoe kunnen we zo lang mogelijk blijven oogsten in het seizoen. Maar het neemt niet weg dat onze zilte groenten ook op heerlijke wijze verdwijnen in de potjes met zilte pesto of tapenades en via zilte expedities kunnen worden geproefd. Kijk vooral eens op de pagina Proef, beleef, doe mee!